Ученици гостуваха в Районен съд – Русе

18:09, 05 май 17 25 426 Шрифт:
Topnovini

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“ гр. Русе гостуваха в Русенския районен съд в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщават домакините. 

Програмата е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката и цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите. Въз основа на подписаното петгодишно споразумение за сътрудничество относно реализирането на програмата, съдии, прокурори и съдебни служители доброволно и напълно безвъзмездно изнасят лекции пред учениците от гимназиалния курс VІІІ-ХІІ клас по предварително определени теми.

СУ „Христо Ботев“ гр. Русе е училище-партньор на Районен съд – Русе за учебната 2016/2017 година, като по време на първия учебен срок районните съдии Велизар Бойчев и Ивайло Йосифов изнесоха поредица от лекции на различни правни теми на място в сградата на училището.

През втория учебен срок стартира серия от посещения на учениците в сградата на Русенската съдебна палата. На 25.04.2017 г., 28.04.2017 г. и 03.05.2017 г. възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ гр. Русе имаха възможността на видят от първо лице как изглежда съдебната зала – мястото, където се провеждат откритите съдебни заседания по делата. На достъпен език съдия Бойчев и съдия Йосифов обясниха на младежите стъпка по стъпка как се образуват делата и как протича производството по тях, като очертаха приликите и разликите между наказателното и гражданското правораздаване. Децата научиха кои са участниците и страните по делата, какъв е редът за протичане на съдебните заседания, каква е ролята на съда и съдебните заседатели, на прокурора и на разследващите органи, основните принципи на правораздаването, доказателствата в процеса, адвокатската защита.

Съдия Йосифов е запознал учениците с някои от най-често разглежданите видове граждански дела – за издръжка, за родителски права, делба на имоти, договорни отношения, трудови спорове, разводи, непозволено увреждане. Съдия Бойчев от своя страна е обяснил някои видове престъпления – кражба, грабеж, лъжесвидетелстване, нелегално преминаване на държавната граница, убийство, телесни повреди, неплащане на издръжка.

Срещите на съдии от Русенския районен съд с ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Русе ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама