Над 20% е преразходът за лекарства за първото тримесечие на 2017 г.

14:33, 05 май 17 / Свят 25 146 Шрифт:
Topnovini

Над 20% е преразходът за платените от държавата лекарства за първото тримесечие на 2017 г. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на служебното правителство.

Данните са съобщени от бившия вече вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на обсъждането на доклад на Министерство на финансите за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2017 г. За тази година – НЗОК разполага с бюджет от 834 млн. лв. за лекарства.

“Единственият преразход имаме в лекарствата, той е изключително тежък преразход – над 20% преразход, което означава, че в лекарствената политика ще имаме проблем тази година. Ако за този период от време 20% са постигнати като преразход в сферата на лекарствата, към края на годината не зная как ще вървят нещата”, посочва Семерджиев. Той се обръща към вече бившите - служебен премиер Огнян Герджиков и служебен министър на финансите Кирил Ананиев с думите: “молбата ми е обърнете внимание, да бъдат дадени някои инструкции на държавната квота в надзора на Националната здравноосигурителна каса, че с лекарствата така не може. Аз се опитах да направя някои неща, благодарение на които съм в близки отношения с прокуратурата”. Семерджиев визира разследването на прокуратурата, по което бе обвинен. Става въпрос за сигнала от шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова, която сезира разследващите за указан й натиск от служебния министър на здравеопазването.

Илко Семерджиев отчита, че в другите сектори е постигната “изключителна финансова дисциплина”. “В болничния сектор при средно планирани разходи за тримесечие около 400 милиона лева сме на 388, което означава, че сме реализирали дори икономии, което означава, че мерките за финансова дисциплина, които сме взели, са изключително ефективни, въпреки че 388 не е коректно число, в това число влизат 52 милиона отложени плащания от 2016 година, тоест финансовата дисциплина е била перфектна. В същото време първична извънболнична, специализирана извънболнична, дентална и медикодиагностична дейност също са под лимитите за разходите”, заявява още Илко Семерджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама