ВАС потвърди избора на съветниците от МК „Силен Балчик”

09:26, 05 май 17 / Крими 25 408 Шрифт:
Topnovini

Върховният административен съд потвърди постановление на магистратите от Административния съд в Добрич, с което бе потвърдено решението на ОИК Балчик за определяне на избраните общински съветници на изборите на 2 октомври миналата година.

Частичните местни избори се проведоха в морската община, след като съдът касира вота от 2015 г.

Делото бе образувано по жалба на двама от кандидатите за общински съветници от местната коалиция „Силен Балчик” – Кирил Кирев и Пламен Парушев.

В жалбата си Кирев твърди, че съгласно протокола на ОИК, има 138 преференциални гласа, което го дели с много малко гласове, от третия избран от коалицията общински съветник Виктор Лучиянов, респективно от ефективното реализиране на неговия избор.  Парушев твърди, че е получил 139 предпочитания, подадени във всички секции.

След извършения оглед и преброяване на действителните бюлетини с отбелязаните в тях преференции за кандидатите на МК „Силен Балчик“ съдът установи, че има неправилно отчетени бюлетини. Според тях, Кирев изпреварва по резултат Парушев, както и Христов изпреварва по преференции Виктор Лучиянов.

ВАС определи като правилно решението на съда в Добрич, който отмени разпределението на преференциите, дадени за кандидатската листа на местната коалиция „Силен Балчик“. Това обаче не променя избраните общински съветници от местната коалиция, които влизат в местния парламент – Даниела Пеловска, Христо Христов и Виктор Лучиянов.

Съдът прие, че е допусната грешка в пресмятането, която следва да бъде коригирана в протокола на ОИК Балчик. Тя обаче не води до промяна на изборния резултат и избраните общински съветници, решиха магистратите.

Върховният административен съд потвърди решението на АС – Добрич. Той осъди Парушев да плати по 500 лева на Пеловска, Христов и Лучиянов за разноски за адвокатско възнаграждение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама