Дресирани пеперуди, вертикални градини и рози в кутии на изложението „Цветни дни в София“

16:08, 04 май 17 25 1207 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Кога, ако не през май - най-цветният месец от годината, е времето София да покаже своите цветове! Водени от тази идея, голям търговски център и Столичната община обединяват усилия в това да представят красивото лице на най-големия ни град. От днес до 8 май, любителите на цветята ще могат да им се насладят на изложението „Цветни дни в София“. Там, редом с добре познати и обичани видове растения, аранжирани по нов начин, изкушените от градинарското изкуство, ще могат да открият и редки и екзотични екземпляри. И, ако това не ви Ви звучи като достатъчно убедителна причина, за да посетите изложението, то идва ред и на последното изкушение. Имате шанса да подарите на себе си или детето си невероятното преживяване да усети върху себе си допира но жива пеперуда, а защо това е важно, ни разказа Олга Ускова - единственият в България собственик на ферма за живи пеперуди.

„Пеперудата е символ на щастие, на любов и благополучие. Вярва се, че ако подържите пеперуда в ръка, а после я пуснете на свобода, ще се изпълнят най-съкровените Ви желания. Пеперудите лекуват фобии, помагат на децата да бъдат здрави, хората не получават алергични реакции от тях. Те могат да бъдат и прекрасни домашни любимци. Чрез тях можем да покажем на децата си как изглеждат нежността и обичта, както и колко е крехък живота и как трябва да го пазим.“ 

Олга разказва, че отглеждането на такъв нестандартен домашен любимец не е толкова трудно, колкото си мислим.

„Нужен Ви е само разтвор от вода и захар за храна и голяма доза доброта и търпение, които ще осигурят на Вашата пеперуда живот до три месеца, ако нямате котка и сте внимателни с отворените прозорци“ - смее се Олга.

Оставяме за малко Олга и нейните прекрасни пеперуди и се насочваме към великолепната вертикалната градина, чийто автор е ландшафтният архитект Ивайло Петров.

Ивайло Петров - ландшафтен архитект. Снимки: Topnovini.bg

„Това не се вижда често в България. Малко са сградите, които могат да си го позволят, но все повече клиенти през последните години започват да идват при нас, защото цените паднаха и продуктът става все по-достъпен.“ 

По думите му, подобна вертикална зелена градина е не просто демонстрация на лукс, а начин да обитаваме по-здравословна среда.

„Растенията, които ползваме, са тропически. Те изпиват влажността на сградата, защото са епифити и това е естествената им функция. С тях може (в зависимост от проекта) да се представи дадена част от света, което също помага на човек да се чувства в свои води и подобрява емоционалното му състояние.“

Заредени от вертикалната зелена градина на Ивайло, се пренасяме в страната на цветята. По-конкретно на онези, които някой грижовно се е постарал да подреди в кутия, превръщайки ги в едно от най-красивите обяснения в любов. Повече за тях ни разказва Силвия Маркова.

Силвия Маркова - цветар. Снимки: Topnovini.bg

„Този начин на поднасяне на цветя се среща по-рядко у нас, но много се надявам хората в България да се научат да ценят красивото. Този аранжировка поставя акцента върху самото цвете, освен това е много практично, защото може да се занесе навсякъде.“ 

Силвия обяснява, че цветята в такава кутия могат да продължат да радват собственика им в продължение на две седмици, колкото обикновените. Единственото необходимо е да им се добави специално прахче, което е включено в поръчката. Не по-малко важно условие обаче, е и щипка въображение, което да отключи желанието ни да зарадваме любимия човек по нов и нестандартен начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама