Илияна Йотова: Азербайджан е водещ партньор на ЕС за гарантиране на енергийна независимост и сигурност

15:37, 04 май 17 / Общество 25 108 Шрифт:
Topnovini

Азербайджан е водещ партньор на ЕС за постигане на енергийна независимост и сигурност в доставките на газ, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за азербайджанската информационна агенция Report в навечерието на посещението си в страната за участие в Световния форум за междукултурен диалог. Това съобщи БГНЕС.

Илияна Йотова подчерта, че през 2017 се навършват 25 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Азербайджан и в този период са установени добри междуинституционални контакти и договорени важни споразумения.

Според вицепрезидента има още перспективи пред двете страни и предстоящото откриване на представителство на Българо-азербайджанска търговско-индустриална палата в Баку ще допринесе за интензификация на търговските връзки.

„Азербайджан е водещ партньор на страните от ЕС за гарантиране на енергийна независимост и сигурност на доставките на природен газ, за овладяване на негативните промени в климата, за насърчаване на икономическия растеж и заетостта, като по този начин се реши и най-важната задача – сигурна и достъпна енергия за потребителите”, отговори Илияна Йотова на въпрос, свързан с ролята на Азербайджан за гарантиране на европейската енергийна сигурност. „Страната ни е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция – България и Турция – България”, посочи още тя.

Вицепрезидентът обърна внимание и на съвместния проект между двете страни за извършване на реставрационни дейности на хълма Трапезица във Велико Търново.

„Това е първият съвместен проект между двете страни за развитието на българското културно наследство. Горещо вярвам, че няма да е последен“, каза Илияна Йотова.

Според вицепрезидента сериозен потенциал за сътрудничество има и в туризма, леката промишленост и селското стопанство.

На въпрос за конфликта в Нагорни Карабах, Илияна Йотова потвърди принципната българска позиция, че този въпрос може да бъде решен единствено чрез мирни преговори, посредством посредничеството на ОССЕ, съдействието на ЕС и най-вече чрез активен диалог между лидерите на Азербайджан и Армения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама