Зам.-министърът на отбраната и началникът на отбраната поздравиха българските контингенти за 6 май

15:02, 03 май 17 / Общество 25 209 Шрифт:
Topnovini

Заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев поздравиха българските военни контингенти зад граница по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия 6 май, съобщиха от МО, информира БГНЕС.

Във видеоконферентна връзка днес, 3 май, заместник-министър Стефан Петров изказа благодарност към българските военнослужещи за всеотдайната им и достойна служба и техния принос за стабилизиране на мира и установяване на демократичните ценности в горещи точки на света. „Високо ценим вашия принос за издигане авторитета на Българската армия сред съюзниците и очакваме да се върнете здрави, в пълен състав и натрупали безценен опит, който да споделите с вашите колеги“, с тези думи заместник-министър Стефан Петров се обърна към българските военнослужещи.

Благодаря ви за куража да служите във високорискова среда, за сериозното отношение към обстановката, за професионализма и отговорността при изпълнение на задачите. Макар на хиляди километри оттук, вие ще бъдете с нас на празника, защото сте воини, с които можем и трябва да се гордеем. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в обръщението си към националните командири на военните контингенти, изпълняващи мисии зад граница в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Мали и Грузия. „Със своята мисия на практика показвате, че Българската армия е в състояние да бъде надежден съюзник, който изпълнява успешно и с чест своите съюзнически задължения”,допълни генерал-лейтенант Боцев.

Поздрави за 6 май и пожелания за здраве и успехи отправиха и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, както и заместник-министърът на отбраната Любомир Пеев.

Във видеоконферентната връзка участваха полковник Христо Атанасов, национален командир на 33-и български военен контингент, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан; майор Бончо Бонев, заместник-национален командир на контингента от Въоръжените сили на Република България, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕЯ“; подполковник Цветан Карабойчев, национален командир на контингента, участващ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово; подполковник Владимир Иринков, командир на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Мали, полковник Маргарит Михайлов, национален командир на операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия.

155 български военнослужещи участват към момента в мисии и операции зад граница. В международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ за подготовка, съветване и подпомагане участва 33-и български военен контингент с общ състав 108 военнослужещи,дислоцирани в Кандахар и Кабул. Те изпълняват задачи по ежедневни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и др. операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕЯ“ е най-продължителната досега, в която участва Република България с различни по численост контингенти от 2004 г. насам. В операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – КФОР Българската армия участва с контингент в състав от 21 военнослужещи към днешна дата. Те изпълняват задачи по подпомагане развитие на Косовските сили за сигурност. В Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали България участва с медицински екип от 2 лекари и 2 медицински специалисти, както и 1 военнослужещ в екипа от съветници в тренировъчната мисия на ЕС. В операцията на ЕС в Грузия страната ни участва с двама наблюдатели, чиято основна задача е патрулиране по административната гранична линия на Грузия с Абхазия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама