Пловдивчани изхвърлят отпадъците си дисциплинирано

14:53, 03 май 17 / Общество 25 233 Шрифт:
Topnovini

Разположените в Прослав 38 кафяви съдове тип „Ракла“ с вместимост 1100 куб. м. досега са обслужени два пъти – на 20 и 28 април. Следващото събиране е на 4 и 9 май, а след 15-и този месец „раклите“ ще се обслужват всеки четвъртък, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.  По думите му първия път в специализираните контейнери е намерен смесен битов отпадък, но при второто събиране са преобладавали растителните отпадъци. За съжаление е констатирано и едно посегателство – на ул. „Прослава“ при кръстовището с ул. „Елин Пелин“ е налице изцяло изгорял контейнер.

Още при първите две събирания в Коматево – на 21 и 27 април, съдовете са използвани изцяло по  предназначение – за чист растителен отпадък. В квартала са разположени общо 930 контейнери тип „Кука“, 740 от които са с вместимост 240 л, а другите 190 – 120 л. Следващите две дати за обслужването им са 5 и 10 май, а след 15-и отпадъкът ще се събира всеки понеделник и вторник. „Умоляваме гражданите да изхвърлят в контейнерите само растителен отпадък. По този начин ще запазим града си чист, като използваме събраното по предназначение и ще се намали количеството смесен битов отпадък, който извозваме до депата в Шишманци и Цалапица“, призова Иван Стоянов.

Според него са добри първите резултати и от пилотния проект за разделно събиране два пъти месечно на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки в 50-литрови жълти чували от домакинствата в кв. Коматево.

Първото обслужване беше направено вчера по улиците северно от „Училищна“, а тази сутрин бяха събрани и по улиците в южна посока. Натоварени са общо 90 броя чували с тегло 260 кг на отпадъците. По график следващите дати за събиране на жълтите чували са на 17 май, 7 и 21 юни, 5 и 19 юли. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама