Сефан Янев: 30 военни са изтеглени от границата с Турция

11:53, 03 май 17 / Общество 25 150 Шрифт:
Topnovini

30 военни са изтеглени от границата с Турция. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, предаде БГНЕС.

Янев бе изслушан в парламента. Той обясни, че охраната на границата и по-точно южната й част, където с годините се оказа, че има най-сериозен миграционен поток е съвместна задача на МВР и МО в продължение на няколко години. „Тази задача несъмнено стои пред органите на двете министерства. В мандата на служебния кабинет параметрите й не са променяни основно, като изключим отчитане на ситуацията и отчитане на миграционния поток“, каза той.

В отговор на питане дали военни са изтегляни от границата, Янев обясни, че има изтегляне на хора от границата, но в резултат на вътрешна ротация на силите. „То не е направено едностранно, а е съгласувано с МВР. Това е процес, продължил повече от месец. Става въпрос за изтегляне на контингент от 68 бригада специални сили. Това изтегляне на 30 души не променя по никакъв начин условията за охрана на границата, тъй като техните задачи са поети и заместени от друг вид сили от въоръжените сили на България“, обясни Стефан Янев.

До 27 април 2017 г. в общата задача за охрана на границата с Турция участвали 261 военнослужещи, от които 33 от бригада специални сили. Техните задачи са свързани със съвместни патрули с Гранична полиция, самостоятелни патрули с цел наблюдение, логистична подкрепа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама