Двоен ръст на сигналите за корупция в администрацията през 2016 г.

08:14, 03 май 17 / Общество 25 182 Шрифт:
Topnovini

“Почти два пъти е увеличен броят на сигналите за корупционни прояви и неефективна работа през 2016 г., в сравнение на с 2014 и 2015 г.” Това се посочва в Годишен доклад до служебния министър-председател Огнян Герджиков на ръководителя на Главния инспекторат на МС Мария Томова, който обобщава дейността на общо 31 инспектората по Закона за администрацията, предаде БГНЕС. Извършени са общо 1312 проверки, като за наличието на данни за извършени престъпления в прокуратурата са пратени 23 сигнала.

В изпълнение на Закона за администрацията, инспекторатите към отделните министерства и държавни институции, са извършили 48 проверки за оценка на корупционния риск. През 2016 година е най-голям дела на структурите, в които корупционният риск е оценен като нисък. В сравнение с 2015 г., обаче, броят на структурите, в които корупционният риск е оценен като висок се е увеличил два пъти. Основните специфики в работата на администрациите, които подлежат на наблюдение, поради извършване на дейности с повишен корупционен риск са: липсата на пълна и подробна регламентация, пропуски и несъответствия, неспазване на указания при възлагане на обществени поръчки; занижен вътрешен контрол на дейността на администрацията във второстепенни разпоредители с бюджет; предоставяне на административни услуги; участие на едни и същи служители при одобрение на проекти, които са финансирани със средства на Европейския съюз; неспазване на правилата по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

В резултат на проверките на инспекторатите през 2016 г. са образувани 152 дисциплинарни дела срещу служители на държавната администрация и са наложени 110 дисциплинарни наказания. Подадени са 16 сигнала до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама