Световен ден на свободата на печата

18:46, 02 май 17 / Общество 25 184 Шрифт:
Topnovini

3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата, съобщи БГНЕС. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.

В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.

Само преди няколко дни стана ясно, че България е класирана най-ниско от всички страни на ЕС в годишния рейтинг „Репортери без граници” за свободата на словото. Тя е на 109-то място от общо 180 държави. В първата тройка са скандинавските държави Норвегия, Швеция и Финландия. В последната тройка са Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея.

Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи (без Турция, 155-та), плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания. Пред страната ни са също Молдова, Монголия, Армения, Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, като ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.

В краткия анализ за България, озаглавен „Подкупване на медиите“, се посочва, че ниският рейтинг на страната „се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси, включително Деян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция и собственик на Новата българска медийна група“. Уточнява се, че „групата му има 6 вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии“. Правителството финансира с евросредства определени медии „при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми“.

Съюзът на българските журналисти ще отбележи деня с конференция под надслов „Свободата зависи от теб!”. Във фокуса на дискусиите ще бъде състоянието на медийната свобода в България в контекста на отреденото ни 109-о място в класацията на „Репортери без граници”. Със свои изказвания на 3 май от 10 часа в СБЖ ще участват Снежана Тодорова - председател на УС на СБЖ, проф. Милко Петров, проф. Маргарита Пешева, доц. Георги Калагларски, медийни експерти, журналисти, преподаватели, студенти по журналистика, общественици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама