"Учебна работилница Европа" в Плевен организира конференция за мир

12:31, 02 май 17 / Общество 25 210 Шрифт:
Topnovini

Конференция за мир организира сдружението „Учебна работилница Европа” като заключително събитие по проекта „Мир”, на който е координатор. Проектът е на Фондация "Бъдеще за България и е ориентиран към  обучение, даващо едновременно професионални знания и умения, уточниха организаторите. Патрон на събитието в Плевен е кметът  Георг Спартански.

Конференцията ще се състои на 3 май 2017 г., сряда, от 14 до 16 часа в художествена галерия „Илия Бешков”. Сред официалните гости освен кметът на Плевен ще бъдат още партньорът на плевенското сдружение Бернд Вернер, който ще представлява две неправителствени организации от Германия, Добрина Милушева от екипа на програма „Европа за гражданите” у нас, и почетният председател на общински комитет „Васил Левски” - Плевен, Васил Копчев.

Организаторите са поканили представители на всички участници и партньори по проект „Мир”, по който бяха проведени няколко срещи  заедно с по-малки ученици, със зрелостници и студенти. На тези срещи бе представена  интерактивната игра „Историята в имената на плевенските улици”, бяха организирани и разговори с ветерани от Втората световна война, бе проведена и тематична дискусия за мира и свободата. Една от дейностите по проекта беше проучване и съставяне на биографии - за толерантност, свобода и човешко достойнство, срещу расизма. Ученици от седем плевенски училища и гимназии събраха и представиха общо 26 биографии на личности борци за свобода.

В Конференцията за мир тази сряда акцент ще бъде награждаването на учениците, отличени в конкурс за есе на тема „Моята представа за Европа в мир и свобода”, като авторът, класиран на първо място, сам ще прочете текста на творбата си.

Ще има музикални изпълнения, представяне на дейността на сдружение „Учебна работилница Европа” и атрактивно участие на цял клас четвъртокласници от начално училище „Патриарх Евтимий”. Кулминация на събитието ще бъде приемането на актуална Харта на човешките права - своеобразно обръщение на плевенчани от всички поколения към съвременниците ни от Европейския съюз и от целия континент за това,

кои са най-големите заплахи за мира в Европа и колко важно е да има общуване, образование и солидарност, да спрем ксенофобията и расизма, за да има щастливо бъдещи за всички. Хартата ще бъде разпространена и сред партньорите по проекта от Германия, Словения и Румъния, за да окаже влияние върху развитието на политиките в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама