2094 са имениците днес в Бургаска област

11:27, 02 май 17 / Общество 25 183 Шрифт:
Topnovini

На днешната дата - 2 май, се чества паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите, който е бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. 2094 са имениците в Бургаско, които празнуват днес, 1140 е техният брой само в град Бургас. Това съобщиха за Topnovini.bg от ГРАО-Бургас.

Най-многобройни са господата, носещи името Борис. В областта те са 846, а в града – 446. След тях се нареждат мъжете с името Борислав, които са 635 в Бургаска област и 342 само в Бургас.

Сред дамите най-популярното име е Боряна. 412 жени се казват така в областта и 247 в град Бургас. Днес имен ден имат още Борислава, Бориса и Борил.

От историята знаем, че Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи. Цар Борис приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир.

Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне отново езическата религия, но цар Борис бил готов на всичко, за да защитава християнството и потушил метежа.

Знаем, че на престола този път поставил другия си син Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.

Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама