Очни хирурзи спасиха с имплант зрението на 45-годишна пациентка

10:42, 02 май 17 / Здраве 25 279 Шрифт:
Topnovini

Медици от верига болници „Медлайн - Централ Хоспитал“ в Пловдив спасиха зрението на 45-годишна пациентка с глаукома след като поставиха мини имплант. Миниинвазивната операция бе извършена от доц. д-р Марин Атанасов, консултант в отделението по очна хирургия и от завеждащия д-р Димитриос Власиадис. Иновативната технология подобрява работата на дренажната система на окото и осигурява алтернативен път, по който се оттича натрупалата се вътреочна течност. Така се осигурява прецизен контрол и се поддържа здравословно налягане в окото.

Диагноза „Глаукома“ е поставена на пациентката преди десетина години. До този момент е лекувана консервативно. Когато дошла в болницата тя се оплакала от болки в окото, зачервяване и замъгляване на зрението. „Това ни наведе на мисълта, че лекарствената терапия вече не е ефективна, а прегледът потвърди нашите съмнения. Предложихме й оперативно лечение, което ще подобри зрението, ще намали употребата на лекарства или ще ги сведе до минимум, защото след интервенцията ще бъде намалено вътреочното налягане“, посочи д-р Власиадис. Предложено е да й бъде поставен специалния имплант за глаукома – „Ex-pres“, който се прилага, когато консервативното лечение претърпи провал и е с най-малко усложнения. Имплантът е поставен след 20-минутна интервенция, като са направени миниатюрни разрези.

Глаукомата е група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде лекувана. В световен мащаб 60 млн. души са заболелите. Половината от тях не знаят, че страдат от коварната болест. Затова е позната като „тихия крадец на зрението“ и протича без характерни симптоми. Пациентите могат да загубят до 40“ от своето зрение, без дори да го осъзнаят. Профилактичните очни прегледи са съществени за установяване на глаукома и предотвратяване на необратимата загуба на зрение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама