Френски сили нанесоха удар по ислямисти в Африка

23:20, 30 апр 17 / Свят 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френските сили „Бархан” (Barkhane) са ликвидирали около 20 джихадисти в края на седмицата югозападно от Гао (Мали) край границата с Буркина Фасо, съобщи в неделя генералният щаб, цитиран от АФП, информира БГНЕС.

„От събота, 29 април, силите „Бархан” бяха задействани в операция, при която бяха неутрализирани близо двадесетина терористи в гората Фулсаре край границата между Мали и Буркина Фасо, югозападно от Гао”, се посочва в съобщението. Те са убити или заловени, заяви за АФП говорител на генералния щаб, без да дава повече подробности.

Според информация от открити източници операция "Бархан" започва на 1 август 2014 година с участието на 3-хилядна френска част, която е с постоянна база в столицата на Чад - Нджамена. Операцията се подкрепя от пет страни, които са бивши френски колонии в района на Сахел. Те са Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер.

Името ѝ идва от наименованието на пясъчните дюни в пустинята Сахара с форма на сърп, обърнат по посока на вятъра, под чието действие се образува и движи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама