Матео Ренци е начело в предварителните избори на демократите в Италия

22:58, 30 апр 17 / Свят 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци побеждава в предварителните избори на управляващата Демократическа партия в Италия, които се проведоха в неделя, съобщи един от привържениците му Матео Рикети, информира БГНЕС. Според АФП Ренци изглежда печели изборите, а РИА-Новости цитира Рикети, който заявява: "Според данните, с които разполагаме, Ренци би трябвало да има между 65 и 70% от гласовете". Според него в първичните избори са участвали около 1,9 привърженици на ДП.

Изборите в ДП дават място в челните редици на националната политическа сцена.

42-годишният Матео Ренци подаде оставка като премиер през декември, след като гражданите пренебрегнаха с огромно мнозинство референдум, поискан от него. В основата на исканото от Ренци бе усъвършенстването на италианската парламентарна система. След изборите през декември и изправен пред бунт на част от неговата лявоцентристка формация, Ренци се оттегли като лидер на партията през февруари с цел да си възвърне легитимността при бъдещо гласуване.

В неделя той се състезаваше с други двама кандидати - министъра на правосъдието Андреа Орландо и Мишел Емилиано, който оглавява южния регион Пулия.

Според вътрешното допитване, проведено от партията по-рано този месец, Ренци би получил около 66%. Другите двама кандидати получиха съответно около 25% и 8%.

По време на единствения телевизионен дебат между тримата конкуренти, бившият премиер заяви, че ще направи "всичко, за да върне енергия, инерция и сила в страната" и се противопостави на "стагнацията, която блокира политическия и институционален живот" след референдума.

Междувременно Ренци не изключи възможността да състави съюз с дясноцентристкия лидер Силвио Берлускони.

Победителят от гласуването ще поведе партията към парламентарните избори, насрочени за пролетта на 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама