Али Ахмети: Няма връщане назад в Македония, Джафери е новият председател на парламента

19:12, 30 апр 17 / Свят 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Самият факт, че Талат Джафери получава подкрепата на САЩ и ЕС това означава, че Трайко Веляновски вече не е председател на парламента.

Това каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети след срещата с помощник-държавният секретар на САЩ Хойт Браян Ий, който днес пристигна в Република Македония. Ахмети благодари на международната общност за това, че са признали Джафери като председател на парламента, предаде БГНЕС.

Джафери бе избран за председател на македонският парламент на 27-ми април от депутатите на Социалдемократическия съюз /СДМ/ на Зоран Заев и от албанските формации. След избора му се стигна до нахлуването на стотици протестиращи в парламента. При сблъсъците бяха ранени над 100 души - депутати, служители на парламента, на силите на реда и журналисти. ВМРО-ДПМНЕ смята изборът на Талат Джафери за нелегитимен и в нарушение на правилника на парламента и на Конституцията на страната.

"Трябва да се върнем към пълното изграждане на институциите и да продължим комуникацията със САЩ. Вътрешният министър Агип Нухиу има пълната ни подкрепа и зад него стоят всички политически партии. Няма логика той да напуска поста си", каза още Ахмети. След инцидента от 27-ми април Нухиу подаде оставка като вътрешен министър.

"Крайно време е след всичко, което стана в парламента всички да се осъзнаят, че страната върви в отрицателна посока и да се приеме новата реалност - новият председател на парламента", каза още Ахмети и поясни, че "ДСИ е решена да продължи процесът по сформиране на правителство".

Освен с Али Ахмети Хойт Браян Ий имаше среща и с лидерите на още две албански формации в Република Македония - с Арбен Таравари и Весел Мемеди от Албанския алианс и Билал Касами от Движението "Беса". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама