1 май – Международен ден на труда

07:00, 01 апр 17 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 май голяма част от света отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение, предаде БГНЕС.

Денят е един от официалните празници в България. За първи път опит за честване на Първи май у нас се прави през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

БСП ще отбележи 1 май под надслов - За справедливо заплащане на труда! За българско производство! Хиляди социалисти от София и страната ще се съберат на пл. „Народно събрание” в 10:30 часа и с шествие ще отидат до Борисовата градина, където ще бъде отбелязан празникът на левия печат - За свободата на словото.

На 1 май 2017 г. – Деня на труда от 11.00 часа КТ „Подкрепа“ ще проведе шествие от пл. „Света Неделя“ по бул. „Витоша“ през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2. Шествието ще приключи с концерт зад музея „Земята и хората“, който ще премине под надслов „Рок за труда“. На събитието участие ще вземат групите: „Синдикатът“, „Спринт“, „Медикус“, „Рок сешън“, „Атлас“, „Хоризонт“.

Международният ден на труда ще бъде почетен от КНСБ с Национална конференция по доходите и правата на работниците от 12:30 часа във Военния клуб, а от 12 часа ще бъде открита изложба с карикатури на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи и КНСБ в клуб "Перото" на НДК.

И тази година „Национална съпротива“ организира шествие на 1 май. То ще бъде насочено срещу социалния паразитизъм на циганите и нелегалните имигранти, заявяват организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама