Веляновски: Джафери не е избран за председател на македонския парламент, селфи не означава избор

22:52, 29 апр 17 / Политика 25 684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Талат Джафери не е избран за нов председател на македонския парламент, съобщи БГНЕС.

Това каза председателсващия учредителното заседание на новия македонски парламент Трайко Веляновски. Според него твърдението на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и на албанските партии, че на 27-ми април са избрали Талат Джафери за председател на парламента, е абсолютно невярно.

Заседанието в четвъртък /на 27-ми април, бел.ред./ бе прекратено и аз като председателстващ не бях в залата. Няма доказателства за кворум, нямаше нито един служител от администрация, който да преброи колко са гласували и накрая няма публикувана информация в Държавен вестник, каза Веляновски пред местна телевизия и добави: Това, че те са си направили снимки и селфи с мобилен телефон, не означава, че са избрали някого.

"Политиката не може да бъде над закона. Как може да има избран председател на парламента без това да е публикувано в Държавен вестник. Сега след като осъзнаха тази грешка извършват гигантски натиск върху служителите на парламента да публикуват съобщение в Държавен вестник", каза още Веляновски. Той съобщи, че ще продължи да работи и ще насрочи ново заседание в парламента след като бъде извършен ремонт на Народното събрание.

На 27-ми април след като заседанието бе закрито от Веляновски депутатите от СДСМ и от албанските партии обявиха, че са избрали Талат Джафери за председател на Народното събрание. След това албански депутат изпя от трибуната на парламента албанския химн. Минути след това няколко стотин души влязоха в парламента и се стигна до побой над депутатите. Над 100 души бяха ранени. Най-много пострадали имаше от групата на СДСМ.

Минути след интервюто на Трайко Веляновснки СДСМ публикува съобщение, в което се казва, че "Талат Джафери е избран за председател на парламента". "Демократичните процеси ще продължат с избор на ново правителство на гражданите на Република Македония. Това е волята на мнозинството на гражданите и това мнозинство решава, а не група насилници и престъпници. Най-големият държавен интерес е сформиране на правителство и всеки, който действа срещу това, извършва тежко престъпление срещу държавата...Веляновски, заедно с Никола Груевски, Георге Иванов и Митко Чавков е сред основните виновници за опита за убийство на депутатите в парламента, както и за насилието срещу журналисти и служители в Народното събрание", се казва още в съобщението на СДСМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама