Румен Радев: ЕС ще бъде единен в преговорите за напускане на Великобритания

19:08, 29 апр 17 / Свят 25 728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за напускане на Великобритания. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, цитиран от БГНЕС.

Българският държавен глава представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет, на което бяха приети политическите насоки за водене на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Той призова в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков“ 2.

„Това няма да бъде лесен процес. Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури.

Снимка: БГНЕС

На 22 май т.г. ще бъдат приети директиви, с които ще бъдат определени конкретните критерии за водене на преговорите и етапите на този процес, стана ясно от думите на президента. „Очакваме през октомври да е приключила първата фаза от преговорния процес и на България се пада отговорността, в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, да решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат с изготвянето на споразумение до октомври 2018 г., за да има време за процеса по ратификация и до март 2019 г. отделянето на Великобритания да бъде факт“, заяви Радев.

В отговор на журналистически въпрос дали напускането на ЕС от Великобритания няма да доведе до допълнителна финансова тежест за страната ни, президентът подчерта, че тази част от преговорите ще бъде най-сложната. Радев добави, че очаква това да е най-сериозният въпрос и изрази надежда на темата да се гледа по един и същи начин и от Обединеното кралство, и от страна на ЕС. „В момента не мога да прогнозирам как това ще засегне България. Зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко“, заяви държавният глава и добави, че постъпленията от Великобритания формират съществена част от бюджета на ЕС.

Снимка: БГНЕС

При посещението си в Брюксел президентът Радев е обсъдил ситуацията в Югоизточна Европа и политическата криза в Република Македония с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител по въпросите на външната политика и на сигурността Федерика Могерини. „Получих гаранция, че въпросът за Република Македония ще бъде поставен много сериозно и че ще бъде оказана подкрепа за възстановяване на диалога между политическите партии и институциите“, посочи държавният глава. „Това е най-важното в този момент за запазване на сигурността в региона“, добави президентът и подчерта, че бъдещето на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама