Изложба проследява историята на военноморската ни авиация

18:13, 29 апр 17 25 791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии”, посветена на  военноморската ни авиация и нейната 100-годишнина. На нея присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, военнослужещи, ветерани, гости.

Изложбата проследява историята на българските морски летци, като чрез документи, снимки и много предмети акцентира на личностите и събитията в годините на войните и в мирно време. Интерес представляват  витло и котва от водосамолет „Фридрихсхафен” от Първата световна война и част от бордовото оборудване на водосамолет „Арадо 196 А-3” от Втората световна война. Представени са документи и лични вещи на първите морски авиатори, екипировката на съвременен парашутист, летателната книжка на Димитър Георгиев - първия командир на Вертолетната авиобаза (1959 г.).

В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка.

Събитията в музея са сред акцентите в програмата за отбелязването на годишнината. Тя продължи и над Варненския залив с атрактивните въздушни демонстрации на трите вертолета „Пантер” от състава на Вертолетната авиобаза „Чайка” съвместно с отряда за специални операции.

Rзложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии” може да бъде посетена до 10 август,съобщиха от Военноморския музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама