За първи път в Добрич се проведе работилница за комикси

15:42, 29 апр 17 25 938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При много голям интерес в Добрич се проведе за първи път творческо ателие „Нарисувай своя първи комикс“.  В него младите художници имаха за наставници д-р Александър Въчков - колекционер на комикси и художник, притежава една от най-богатите колекции у нас.  В уъркшопа участваха и художниците Стоян Стоянов -  Комитски, Николай Маринов, Станислав Колев, Венцислав Великов и Бисер Енчев.

Снимка: Topnovini.bg

Историята на българския комикс е представена във фоайето на Общинския младежки център с хронологично представяне на основните издания на деветото изкуство в България, което има над стогодишна история.

От началото на 40-те години в България започват да се издават вестничета с 8 до 16 страници с комикси, разказа д-р Александър Въчков. Той подчерта, че в историята на комикса в България има два златни периода. „Надявам се ние вече да поставяме началото на трети златен период на българския комикс, тъй като през последните години има доста сериозно раздвижване на интереса към комикса – и като читатели и почитатели,  и като нови издания, които художници и сценаристи през последните години активно работят по тях“

 

Снимка: Topnovini.bg

Д-р Въчков припомни за легендарното издание „Дъга“, породило любовта към комикса у много от сегашните творци. Разказа и за другите издания, белязали историята на комикса в България.

Той подчерта, че в района на Варна, Добрич и Русе има сериозни традиции в деветото изкуство. Творческите работилници са замислени с идеята, че учениците ще се запалят по комикса, за да има ново поколение, което да продължи любовта и интереса към деветото изкуство в България.  

Снимка: Topnovini.bg

Д-р Въчков припомни, че преди 30 години комиксът е признат за деветото изкуство. Затова той призова младите хора от Добрич: Нека да създаваме изкуство!

Идеята е чрез работилниците за комикси да се формира комикс култура, посочи Стоян Комитски, който е и уредник на експозицията „Музей на комикса“ в Русе и основател на групата, създала новото списание К.И.К. – за комикси, илюстрации и карикатура. Той обясни, че вече пет години такива ателиета се провеждат с деца, като за първи път се организира такова и в Добрич. Създаваме една нова, алтернативна комикс общност, която обединява Северна и Североизточна България, посочи още той.

Художниците представиха пред децата основни принципи при изработването на комикси и им помогнаха да създадат своите първи комикси.

Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама