Не откриха тежки метали във водата от чешмите във Варненско

08:17, 27 апр 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдържанието на тежки метали в питейната вода, която „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД подава към своите абонати, е в пъти под допустимите стойности. Това са показали взетите над 100 проби от водоизточниците, от които се захранва с вода населението на Варненска област, съобщиха от водоснабдителното дружество. За всяка точка са направени първични и вторични изследвания и резултатите от тях вече са готови.

Изследването бе разпоредено от Министерството на здравеопазването към санитарните власти и водоснабдителните дружества в цялата страна по повод установени повишени стойности на уран в питейната вода на някои региони. Пробите са взети от лицензирана лаборатория, съвместно и под контрола на експерти от Регионалната здравна инспекция във Варна. Резултатите от всички над 100 проби, включително и тези в село Садово, община Аврен, категорично отчитат в пъти по-ниски от допустимите по изискванията на ЕС и българската нормативна уредба референтни стойности.

Водата е абсолютно безопасна за пиене и готвене, категорично показват извършените анализи. В тази връзка от „ВиК – Варна“ ООД призовават живеещите в областта да не използват за битови и питейни нужди вода от нерегламентирани източници, които не са под контрола на дружеството и на санитарните власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама