МВнР предлага анулирането на служебни паспорти на 52-ма българи

15:25, 26 апр 17 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният министър на външните работи Ради Найденов предлага промяна на Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерството на външните работи, с която се дава възможност шефове на федерации, сдружения и браншови организации да пътуват по света със служебни паспорти, предаде БГНЕС.

При сега действащата нормативна уредба голям брой лица, които не са служители на администрацията, използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство, посочват от МВнР.

В момента в оборот са 52 броя служебни паспорти, които са издадени на такива лица от 2014 г. За да се анулират тези паспорти, както и да се промени политиката на МВнР по отношение на тази привилегия, предложението ще трябва да се приеме от следващото редовно правителство.

В мотивите, с които министър Найденов предлага промяната на нормативната уредба, не е посочено, дали това се прави заради конкретно възникнал казус с някой от 52-та български граждани, притежатели на служебни паспорти, както и кои са те.

При казуса с кражбата на козметика от безмитен магазин на летището във Варшава, бившият български посланик в Съединените американски щати Елена Поптодорова се беше легитимирала пред полските власти с дипломатически паспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама