Петър Курумбашев: Не съм си представял, че ЕС може да се управлява толкова зле

08:21, 26 апр 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, а сега, за жалост, е точно обратното. Политиката се е превърнала в счетоводство.“ Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев по време на Международната конференция "Накъде отива Европа: глобализъм срещу популизъм", която се проведе в "София хотел Балкан".

Курумбашев не си е представял, че ЕС може да се управлява толкова зле, а да изглежда толкова добре, както и че не е очаквал как ретроградният Меркурий и като цяло – ретроградното – ще имат толкова голямо влияние върху България. „Не съм си представял също така, че една от държавите, която ни е поканила в Съюза, в момента си тръгва от него“, коментира Курумбашев в отговор на въпрос, зададен от Соломон Паси: “Кои три днешни реалности биха звучали най-невероятно за вас през 2005 г.?“ 

Според Петър Курумбашев през 2027 г.  ЕС няма да бъде в сегашната си форма. „Много малко вероятно е Великобритания да подаде молба за връщане в ЕС“, добави той.

„Учудвам се на факта, че уж подкрепяме демокрацията, а не ни харесват референдумите“, коментира той. „Припомням също така, че референдумът в Турция бе организиран от президента Ердоган, а у нас – от Слави Трифонов“, каза Курумбашев.

Евродепутатът взе участие в конференцията, организирана от "ПанЕвропа България" с подкрепата на Държавния културен институт към МВнР, фондацията "Конрад Аденауер" в България, Представителството на ЕК в София. Тя се провежда под патронажа на Н.В. Симеон Сакскобургготски. В нея участват премиерът проф. Огнян Герджиков, министър-председател на България (2001 – 2005 г.), вицепрезидентът Илияна Йотова, Петър Стоянов, президент на България (1997 – 2002), Волфганг Шюсел, канцлер на Австрия (2000 – 2007), Ален Тереноар, председател на Международния Паневропейски съюз и Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, евродепутатът Джефри ван Орден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама