Бившият бургаски отрезвител стана Дневен център за лица с леки психични разстройства

19:06, 25 апр 17 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият Дневен център за лица с леки психични разстройства е напълно оборудван и готов да приеме своите ползватели. Днес той бе символично открит от зам.-кметовете Руска Бояджиева и Лорис Мануелян, съобщиха от Общината. Церемонията започна с освещаване на помещенията, където е настанен, извършено от архиерейския наместник в Бургас отец Севастиян.

С реализацията на този проект Община Бургас подкрепя модерната грижа за хората с психични разстройства. Доказано е, че ако бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече.

 

Дневният център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства ще предложи комплекс от услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързано със задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, организация на свободното време и лични контакти, предоставяне на храна.

Преки ползватели на програмите и услугите ще бъдат около 30 потребители, лица с психични и поведенчески разстройства, пълнолетни мъже и жени с ниска степен на зависимост от грижи, както и членове на семейства на хора с психични разстройства.

Центърът разполага с отлична материална база, изцяло ремонтирана. За  обезпечаване на дейността е осигурено модерно обзавеждане и оборудване. Центърът се помещава на втория етаж в сградата на бившия отрезвител на ул. "Иван Богоров" 19 и разполага с  кабинети по психо и социална  рехабилитация, арттерапия, занимателна терапия; трапезария, която се използва и за активираща терапия (модул готварство); компютърна зала; санитарни възли. За дневните занятия на потребителите са закупени музикална уредба, китара, фотоапарати, различни настолни игри и дори конзола за видеоигри.

 

В новия център се предвижда да бъдат внедрени и използвани няколко програми: "Водене на случай", "Обучение в социални умения", "Арт терапия", "Терапевтична фотография", "Кулинарен клуб и поддържане на средата".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама