Разбиха канал на Дунав мост за превеждане на мигранти в дървени сандъци

17:00, 25 апр 17 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разбит е престъпен канал на ГКПП „Дунав мост“ за превеждане на мигранти в дървени сандъци, предаде  БГНЕС. Разследва се и участието на служител на Гранична полиция, който е подпомагал трафика.

Реализацията е проведена съвместно от криминалистите в Русе и дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР, съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе. Дейността на канала е била следена в продължение на няколко месеца, а при задържането на участниците са се включили и служители от отдел „Антикорупция“ в Румъния. Именно на територията на Гюргево са арестувани организаторът и участниците в групата, както и превежданите от тях мигранти. Става дума за петима чужденци, укрити в транспортен микробус. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък, около който са били облепени опаковки от кашони. Благодарение на своевременната намеса на полицейските служители е предотвратено задушаването на мигрантите, тъй като сандъците са били облепени с изолационен материал и обвити с найлон, обясниха още от прокуратурата.

Българските власти са образували досъдебно наказателно производство за престъпление по чл. 280, ал. 3 от НК. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе и се осъществява под ръководството на Районна прокуратура – Русе. По делото са извършени неотложните следствени действия и са разпитани свидетели. При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой.

Работата по случая се координира с полицията и прокуратурата на Румъния, където са задържани лицата. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Предстои извършването на допълнителни разпити, изискването на документи и назначаването на експертизи. Определен е първоначален срок за разследване от 2 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама