Еврокомисията засилва контрола над огнестрелните оръжия

16:46, 25 апр 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия прие нова директива за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в Европа, предаде БГНЕС.

„Новата директива за огнестрелните оръжия ще гарантира по-строг контрол върху придобиването и притежаването на оръжие, за да не могат престъпни и терористични групи да са възползват от недостатъците на законните канали за придобиване на оръжие”, посочват от Европейската комисия.

Посочва се също, че страните от ЕС трябва да продължават да увеличават самостоятелните си усилия за борба с контрабандата и черния пазар на оръжие на своя територия.

В съответствие с новия документ, значително по-строги стават правилата за законно придобиване и регистрация на бойно автоматично оръжие (категория А) – сега то е напълно забранено за продажба на частни лица. Всички държави от ЕС са задължени също да забранят напълно т.нар. гражданско използване (например за самозащита, при лов) на високоскоростно полуавтоматично оръжие с пълнител от 20 патрона или на дългоцевно полуавтоматично оръжие с пълнител от 10 патрона.

Засилването на контрола включва и задължително маркиране не само на всяка единица огнестрелно оръжие, но и на ключовите му компоненти (цев, затвор), за да се подобри възможността за проследяване на произхода на оръжието и да се намали броят на преправените оръжия, използвани в престъпния свят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама