Радев: С ГЕРБ ще уточним връчването на мандата, очаквам да е на 27 април

11:45, 25 апр 17 / Политика 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес са консултациите с БСП и ГЕРБ. По време на тях с ПГ на партия ГЕРБ ще уточним точно кога ще бъде връчен мандатът. Очаквам това да стане на 27 април – четвъртък.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Президентът отговори утвърдително на въпроса дали новото правителство ще може да разчита на неговата подкрепа. Той отбеляза, че вече е заявил, че за всички конструктивни предложения, идеи и програми на новото правителство, то може да разчита на подкрепата му. На въпрос дали очаква то да изкара 4-годишен мандат, Радев отговори: „Надявам се, но както вече казах, това зависи изключително от работата на правителството, зависи, разбира се, и от организацията на работа в българския парламент”.

В коментар във връзка с изказване от сутринта на посланика на Турция, Румен Радев заяви, че България не търси в никакъв случай проблеми с Турция. „Напротив, многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Република Турция. Добросъседството се базира на важни принципи и това са: равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение. Нека изхождаме от тези принципи“, каза президентът. Той посочи, че България не е страната, която примерно в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува. „Българският президент нямаше никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация. Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношение състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Така че -да, ние ще държим да развиваме тези отношения в дух на добросъседство, сътрудничество, но няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела. Това трябва да бъде категорично ясно“, заяви българския държавен глава.

Колкото до изясняването на фактите около оградата по границата с Турция, според Радев това е ангажимент на експерти. „И наистина ще дадем възможност на експертите да оценят всички факти около оградата, така че да няма съмнение как са похарчени нашите пари. Парламентът тук също може да помогне“, заяви той. Румен Радев подчерта, че президентът не е институция, която извършва проверки. Той потвърди, че инициира обаче събиране на информация. „И ще обсъдим вече по какъв начин, в какъв формат тази информация ще бъде проверена надлежно“, посочи Радев.

Попитан дали очаква главният прокурор публично да обясни за срещата от миналата седмица, Радев подчерта, че президентът не може да бъде арбитър в ситуация, където дори фактите са противоречиви. Той потвърди, че има писмо от председателя на Управителния съвет на Съюза на издателите в България от 5 април. „В това писмо се моли за среща с мен, поради тревожна провокация към независим медиен издател. Точка. Няма кафета, няма среща, няма имена“, заяви държавният глава и добави, че ако има желание, ще предостави на медиите писмото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама