Училището в Камчия с отличие в международен проект

10:58, 24 апр 17 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборът на ІVа клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е сред победителите в престижния международен конкурс „Тетрадка на приятелството“, организиран от Националната асоциация за развитие на образованието в Русия. Рисунката на четвъртокласничката Ния Костадинова от същото училище пък е избрана за лице на международната инициатива за тази година. Децата, под ръководството на класния си ръководител Бистра Йорданова и преподавателя по руски език Елена Лазарова, в продължение на месеци се запознаваха с културно-историческото наследство и традициите на България и на Русия, следвайки принципите на устойчивото развитие и намирайки нови приятели.

В конкурса „Тетрадка на приятелството“ взеха участие стотици деца от различни образователни организации по света. Те изпратиха 514 тетрадки, от които 98 са на чуждестранни участници.

„Тетрадка на приятелството – обединяваща децата на планетата Земя“ е един от най-мащабните проекти за развитие на детската и младежката публична дипломация. Победителите в конкурса са поканени да вземат участие в международната конференция Education#InFocus, която ще се проведе в Организацията на обединените нации в Женева от 13 до 16 юни тази година, разказа координаторът Мария Ощепкова.

Четвъртокласниците на „Камчия“ се класираха заедно с партньорите си – учениците от VІв клас на Средното общообразователно училище №116 в Перм, с които си размениха тетрадки и предизвикателства. Към подножието на планината Урал отпътуваха историите на Ема, Ния, Ирен, Димана, Диана, Гергана, Пресиан, Иво, Кира, Александр, Борко, Маги, Мартин и Преслава – кои са приятелите им, какво обичат, разказът на децата за „Камчия“ и за прекрасните условия в училището на бъдещето. Четвъртокласниците разказаха за обичаите на Тодоровден и Гергьовден, за Баба Марта и за лазаруването. Те изпратиха разказ за Рилските езера, легендата за пещерата Дяволското гърло и дори вградиха собственоръчно направена книжка с написани от тях басни. Учениците представиха и един от символите на приятелството между България и Русия – паметника на връх Шипка. С мира бе свързано и предизвикателството, което малките гагаринци изпратиха към Перм – там да бъде представена инициативата „Белите гълъби на мирното детство“.

„Ние разказахме за белите гълъби на мира, излетели от „Камчия“ не само в класовете на нашето училище, но и в училищата от Пермския край. Откликнаха не само децата, но и родители и учители! Направихме изложба и ви изпращаме“, не закъсня отговорът от града на река Кама. А финалът на руските шестокласници до нашите четвъртокласници гласеше: „Справихте се за отличен! Нямаме търпение да се запознаем по-скоро на живо!“.

„Тетрадката на приятелството“ е своеобразен социокултурен дневник, на страниците на който децата могат да разкажат за себе си, за близките си, да споделят опит в социално-значими проекти, а също и да научат нови и интересни факти за живота на връстниците си в други държави. Форматът на проекта предполага взаимен обмен между връстници от различните региони на Русия и други страни, на творчески или културни задачи, които участниците описват на страниците на тетрадката и изпращат на своите „партньори“. Предизвикателствата са свързани с история, наука, изкуство или спортни постижения.

В резултат камчийските четвъртокласници вече знаят защо жителите на Перм са получили прозвището „солените уши“, какво означават цветовете на руския флаг, познават балетистите от далечната област, лауреати на варненския Международен балетен конкурс... Но най-важното – имат приятели в Русия, които ги очакват с нетърпение и отворени обятия.

Ръководството на СОК „Камчия“ е отправило писмо до губернатора на Пермска област за гостуване на деца през лятната ваканция в „Камчия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама