Биволско мляко, домашни яйца, сирене, мед, вино, градински подправки и тестени изделия от здравословни брашна представят бита на болярите от Велики Преслав и на стопани от близките села в региона. Всички те бяха участници в организираната на открито „Работилница за здраве”. Тя отвори врати в събота след обед на една от обновените улици във Велики Преслав, с къщи за гости и туристически атракции.
Съдържатели на селски ферми, изби и малки стопанства за кокошки, кози и пчели рекламират и продават свои продукти на посетители от страната. Гостите на града са участници в тридневната международна конференция „Българският дух в Европа през вековете“. В рамките на този форум се организира и здравословната работилница с идея да се представят характерни за региона натурални продукти, от които се получават екологично чисти и здравословни храни и напитки.
Самодейци от местните читалища и майсторки – кулинарки подредиха в импровизираната работилница баници, зелници, палачинки и пити, направени само с продукти от личните стопанства. Бели, червени вина и розета дегустираха гостите на града и отнесоха за подарък както бутилки, така и сувенири, местна изработка.
Редом с полезните храни с лимец, лен, киноа и чиа не липсваха кулинарни изкушения в пълна противоположност на здравословното хранене. Баклави, обилно залети с гъсти захарни сиропи, с шоколад, масло и с много ядки, контрастираха на замисъла на здравословната работилницата. Въпреки това, обаче, бяха сред най-търсените домашни храни.
Поради големия интерес към местната работилница тя ще работи извънредно и в неделния ден в рамките на заключителната сесия от форума.
Добави коментар