Представят проекта „Следите на героичното време“ в Русе

06:50, 19 апр 17 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 18.00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей ще бъде представен проектът "Следите на героичното време", който се фокусира върху местата на памет, свързани с националноосвободителното движение в България. 

Представянето ще направят проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, Ренета Рошкева – уредник „История на България XV-XIX век“, Искрен Великов – уредник „Най-нова история на България“ и Владислав Атанасов – уредник „Най-нова история на България“. Те са част от екипа, работещ по проекта, съвместно с учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съобщават още от РИМ.

Проектът „Следите на героичното време“ има за цел да маркира и анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби (1867 – 1878), като проследи етапите и начините на тяхното конструиране като „национални светини“ и като изследва ролята им в поддържането на поредица от ритуални практики на честване и възпоменаване. 

Дейностите включват подробно описание на места на памет от националното „героично време“ и изчерпателно представяне на символните и културни пространства, свързани с героите от националния пантеон. Целта е да се откроят начините, чрез коитопаметниците и музеите „разказват“ за героичното време, семантиката на гражданските ритуали в България, както и функционирането на националните символни пространства в различни културни, политически и социални контексти.

„Следите на героичното време“ е проект, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.Ръководител на проекта е доц. д-р Николай Вуков. Подробности могат да бъдат намерени и наФейсбук страницата на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама