Ивица Дачич: „Велика Албания” е заплаха за мира на Балканите и в цяла Европа

01:43, 19 апр 17 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на „Велика Албания” е обща идеологическа платформа на всички албанци, която заплашва региона на Балканите и цяла Европа, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич,.

С такова писмено заявление на първият вицепремиер на сръбското правителство Дачич разполага ТАСС, предаде БГНЕС.

"Заявлението (на албанския премиер Еди) Рама е още едно потвърждение, че създаването на „Велика Албания” е обща платформа на всички албанци, което представлява по своята същност опасност за мира и стабилността на Балканите и в Европа”, се казва в текста. Дачич пита страните от Запада защо те не реагират по никакъв начин на подобни заявления: „Какво би станало ако (премиерът на Сърбия, избран за президент, Александър) Вучич би казал, че е възможно обединение на Сърбия с Република Сръбска, ако не влезем в ЕС? Или мълчанието е знак за съгласие?

Албанският премиер Еди Рама заяви по-рано, че докато перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани продължава да отслабва, не може да се изключи обединение на страната му с Косово.

В интервю той допълни, че някои националисти искат да видят Албания обединена с Косово. Това обаче не е негово желание, но е възможна опция в случай на затворени врати към ЕС.

Според него единственият начин да се поддържа мирът и сътрудничеството на Балканите е европейската перспектива пред тях да остане ясна и настроенията по отношение на съюза да се запазят позитивни. „Никой не иска малки съюзи, всички искат голям Съюз. Но, ако няма надежда, няма перспектива, няма място, то тогава със сигурност малките съюзи могат да се осъществят“, посочи той.

Той също така посочи, че Македония и Босна и Херцеговина биха били особено уязвими, ако отново се отвори въпросът за границите. „Ако Балканите полудеят заради спирането на европейското разширяване, гражданите на Европа ще преживеят кошмар и регионът ще стане сива зона, в която други актьори биха имали по-силна роля от Брюксел“, предупреди той.

Министър-председателят допълни също, че гледа на възможността за война в региона като на „първи сценарий“, но допълни, че облекчаването на напрежението до голяма степен зависи от ЕС и САЩ. „Подкрепата за членство в ЕС на Албания и другите държави в региона остава високо, въпреки нарастващия скептицизъм в Сърбия и в Македония“, каза Рама.

ТАСС посочва, че "Велика Албания" е паналбанска идея за обединение на всички територии, на които живеят етнически албанци. Такива общности има в части от Гърция, в част от Македония, в почти цялото Косово. В част от територията на южна Сърбия между Косово, Македония и България, също живеят компактни маси етнически албанци. Албански общности има в големи части от Черна гора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама