Десетокласници ще се явяват на изпит по компютърни умения

13:51, 18 апр 17 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година всички десетокласници ще се явят на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности. За първи път то е предвидено за целия випуск, след като миналата години се проведоха пробни изпити, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Учениците ще държат изпита в дигитална среда - директно на компютър, който ще генерира индивидуален тест за всеки от банка задачи, разделени по категории. Тестовете ще бъдат различни като съдържание, но еднакви като степен на сложност. В тях ще има както задачи със затворен отговор, така и такива, които проверяват практическите умения. Учениците ще влизат с пароли, а след това компютърът директно ще генерира резултата от задачите им със затворен отговор. Задачите, които проверяват практически умения, ще се оценяват от учителите по информатика и информационни технологии. Времетраенето на изпита ще бъде 90 минути – 30 минути за теста и 60 минути за решаването на практическа задача. Броят на тестовите варианти, които се получават, е десетцифрено число, така че преписването и подсказването са практически невъзможни. Максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 60, казват още от ведомството и допълват, че учениците, които издържат изпита с висок процент верни отговори, ще получат сертификат за компютърните си умения.

От просветното министерство припомнят, че в пилотното национално външно оценяване на десетокласниците миналата година са взели участие общо 19 536 ученици от всички области. Максимален брой точки са постигнали двама от тях – от Търговище и Варна. Най-високи са били резултатите при задачите за електронни комуникации, решаване на проблеми, свързани с компютърни конфигурации и връзка с интернет, както и с безопасност – антивирусна защита и правилна работа с компютърни системи. Най-ниски пък са отчетени при търсенето и измерването на информация, при създаването на съдържание в  електронни таблици и при споделена работа в мрежова среда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама