НАП-Русе припомня и на работилите в чужбина, че трябва да подават декларации у нас

08:47, 17 апр 17 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русенските студенти масово участват в популярните бригади в САЩ и Канада, а доста жители на региона търсят доходи като сезонните работници в други държави – например берачи на ягоди през лятото във Великобритания или на маслини в Испания и Гърция, отчитат от офиса на НАП в Русе.

В тази връзка данъчните припомнят, че те не трябва да пропускат задължението, че данъчна декларация за получени доходи през 2016 г. трябва да подадат и всички, които са работили извън България. Правилото е, че, ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2016 г., сте местно лице, според българското законодателство и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.

Доходите от чужбина се попълват в Приложение № 9 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Там се посочват получените доходи и авансово удържаните в чужбина налози. В България всички доходи се облагат с плосък данък от 10%, докато в някои страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане - по-високите доходи се облагат с по-висок процент.

Затова е добре, преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина по Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). Добре е чак след като ви върнат част от налозите, удържани зад граница, да подадете годишната си данъчна декларация в България. Така в нея ще можете да напишете реалния размер на получените доходи и крайната сума на платените данъци зад граница, припомнят още от НАП-Русе.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2016 г. от физически лица е 2 май. Обичайно, работилите в чужбина българи имат много добри познания за комуникация по интернет, затова офисът на НАП в Русе очаква от тях да използват с лекота възможността да подадат декларациите си по електронен път, подписани с електронен подпис или ПИК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама