Герджиков потушава напрежение между министрите Янев и Ананиев заради парите за отбрана

10:06, 15 апр 17 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На последното заседание на служебното правителство е възникнало напрежение между вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев и финансовия министър Кирил Ананиев, става ясно от публикуваната стенограма, предаде БГНЕС.

Поводът е Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2016 г. Служебният финансов министър Кирил Ананиев, който беше заместник-министър в правителството “Борисов” 2, отправя критики към военното министерство, защото от доклада им “лъхал негативизъм”. В рамките на обсъждането на точката по време на заседанието на правителството, служебният премиер Огнян Герджиков дори се опитва да потуши създалото се напрежение.

“Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системен финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника”, посочва вицепремиерът и служебен министър на отбраната Стефан Янев при представянето на документа. Става ясно още, че МО ще предложи изготвянето на национален план за намирането на баланс между националните приоритети и задачи и поетите ангажименти към колективната отбрана, включително и за постигане на целта от 2% от брутния вътрешен продукт да бъде отделян за отбрана, като 20% от тези средства бъдат изразходвани за придобиване на ново въоръжение, техника и научни изследвания. Този план след неговата изработка следва да бъде утвърден от следващото Народно събрание по предложение на правителството, става ясно още от изказването на Янев.

Заради критиките за липсата на средства за армията, коментар по темата на заседанието на Министерския съвет на 12 април прави служебният финансов министър Ананиев: “От целия материал лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата и не зная това с какво допринася положително както за министерството, така и за Министерския съвет. Това се вижда както в главата за финансово осигуряване на сектора, така и във фискалната стабилност, тези глави от материала”.

Кирил Ананиев продължава с критиките към Стефан Янев, като същевременно защитава и свършеното от предишното редовно правителство. “Аз зная, че ние не можем да го променим в момента и на секундата, но този маниер за нападки срещу финансовата осигуреност в никакъв случай няма да се приемат добре нито от обществото, нито от парламента. Самият вицепремиер спомена преди малко, че миналата година започнахме два инвестиционни проекта, които до този момент толкова правителства не можаха да ги осигурят. Освен това, осигурихме средства и за ремонта на МиГ-29. Това са едни дългосрочни програми, които поемат ангажименти със сериозни средства, и мисля, че този остър негативизъм не трябваше да бъде залаган в начина на изложение на отчета за 2016 г.”, коментира служебният финансов министър.

В опит да тушира напрежението, служебният премиер Огнян Герджиков определя изказването на Ананиев, като “мека критика” и изразява надежда, че и последвалата дуплика на Янев ще е също така “мека”.

“Ако има усещане за негативизъм в този доклад, този негативизъм е по отношение на недофинансирането, което ние наричаме системно и то не зависи от Министерството на финансите, а зависи от всички тези хора, които са били в парламента, в правителствата през годините и поне от 2008 г., откакто започна финансовата и икономическата криза. В този смисъл основният акцент и положителният акцент, че миналата година е взето решение да се финансират отделни проекти, които наистина са скъпи и мащабни, не решава проблема, тъй като в момента некомплектът от личен състав е от порядъка между 25 и 30 процента, в отделни подразделения и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни, не са в състояние да си извършват дори ежедневните учебни и мероприятия по бойната подготовка. В този смисъл е въпросът този некомплект от около 30% защо във всеки един от бюджетите през годините, предходните години, е бил ограничаван до назначаването на не повече от 500 човека? Всъщност, това е въпросът. И в момента и тази година не можем да назначим повече от 500 човека – за това имаме бюджет. Проблемът в един момент – дай, Боже, да се случат тези инвестиционни проекти, да закупим новото въоръжение и техника, ще се окаже, че няма хора, които да го обслужват и които да работят”, заявява служебният вицепремиер и министър на отбраната.

В заключение Стефан Янев допълва, че следващите управляващи трябва да бъдат “ангажирани” с осигуряването на финансиране на отбраната. “Проблемът е комплексен, сериозен и този негативизъм е, ако съществува такъв, разбира се, е по-скоро показване на истината, не толкова търсене на някакъв ефект, краткотраен, от това, че ако сме негативни, ние ще получим по-добро отношение от този или от онзи. По-скоро казваме истината, оттам нататък всички, които са ангажирани в процеса за бъдещи решения, да го имат предвид”, коментира още Янев.

БГНЕС припомня, че Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година трябва да бъде обсъден и одобрен и от следващото Народно събрание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама