Голямото пътуване е в разгара си - около 150 000 автомобила ще излязат от София

16:27, 13 апр 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес следобед и утре до 13 часа се очаква да е пикът на голямото пътуване за Великден. Около150 000 автомобила ще излязат от София за празничните дни, предаде БГНЕС.

Така голямото пътуване започна още след 13 часа, когато на изхода на София на магистрала „Тракия” можеше да се види, че трафикът вече е по-натоварен. Всъщност очакванията са днес около 14-18 ч. и утре между 10-13 ч. той да бъде най-интензивен. „Наблюдаваме последната седмица, че доста от хората са се изнесли предварително", каза инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция” СДВР.

Пътни полицаи ще има на възловите кръстовища, където се очаква да се образуват тапи и задръствания и при необходимост те ще се намесват и ще помогнат. Така ще е на изходите откъм магистралите „Хемус” и „Тракия”. За магистрала „Струма” при изхода на Владая ще има две ленти за изход и една за вход към София, а в края на празниците ще е обратното.

„Очакваме през днешния и утрешния ден да напуснат може би над 150 000 автомобила, които ще отидат да празнуват”, каза Крушарски. През празничните дни униформените ще правят и засилени проверки за превишена скорост и шофиране след употреба на алкохол.

На 13 април - последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, от 16 ч. и 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Целта е да се повиши безопасността на движение и пропускателната способност на пътната инфраструктура и да се осигури спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили.

От АПИ вече информираха, че от 16 ч. на 13 април се ограничава движението на камионите над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища във връзка с почивните дни за Великден. Подробна информация за участъците с ограничение, има на сайта на пътната агенция.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 13 април, от 12 ч. до 20 ч., както и на 14 април от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/. На 17 април (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София.

Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. Поради продължаващите строително-ремонтни дейности на банкета между км 9 и км 10 на автомагистрала „Люлин“, движението в посока София ще се осъществява в две ленти.

Всички тунели на автомагистралите са измити и почистени преди началото на Великденските празници. Ремонтите по основните направления е планирано да приключат преди дните на очаквания интензивен трафик. Преди и по време на почивните дни няма да има промяна във временната организация на движение в тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“. Трафикът на всички моторни превозни средства ще се осъществява, както и досега - двупосочно в лявата тръба на съоръженията, в посока София. Ремонтът на десните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ е планирано да завърши до края на месец юни.

Шофьорите могат да използват и алтернативния маршрут по път I-1 София – Ботевград. В участъка от км 189 до км 215 приключиха ремонтните дейности по пътното платно. Поставени са нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка. Необходимо е шофьорите да карат внимателно със съобразена скорост, като спазват стриктно въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама