Храм-паметникът „Александър Невски“ се руши

14:19, 13 апр 17 25 1416 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Окаяното състояние на най-големия храм у нас „Св. Александър Невски“ отдавна не е тайна за миряните, които са прекрачвали прага му. Въпреки това, всички сякаш удобно затварят очи пред рушещата се сграда и чакат неволята да оправи нещата. 

Пред репортер на Topnovini.bg главният диригент на хора на храма и брат на патриарх Неофит доц. Димитър Димитров и неговата помощничка Татяна Христова разказаха за болката си от случващото се със светата обител. По думите им, с днешна дата част от църквата принадлежи на Българската патриаршия, а друга - на държавата, защото не е открит нотариален акт за криптата. 

доц. Димитър Димитров и Татяна Христова

Дали заради този проблем с ненапълно изяснената собственост или по друга причина, но е факт, че към момента „Св. Александър Невски" се руши, а ремонт не се предвижда. Такъв за последен път Татяна Христова си спомня да е имало преди около 15 години за идването на Папа Йоан Павел Втори. Тогава строители внесли скеле, монтажът на което струвало 150 000 лева и с негова помощ поправили купола, за да може поне да не вали сняг в храма, каквито случаи имало преди това. 

Очаквало се да бъдат реставрирани и част от иконописите, но това така и не се случило. Скелето постояло вътре известно време и после го демонтирали. Оттогава до днес времето безмилостно продължава да нанася поражения върху стените на храм-паметника, които са пропити от течове. Условията, при които работят служителите в Патриаршеския храм също са ужасяващи.

Мръзнем като кучета“ - сподели пред репортер на Topnovini.bg доц. Димитров, разказвайки за студа, в който хористите репетират.

Снимка: Topnovini.bg

С огорчение и двамата ни събеседници споделиха, че църковното настоятелство, съставено от заможни хора не прави нищо, а държавата сякаш също е абдикирала. Единствените засега събрани пари са 36 000 лева от „светеца“, както те нарекоха дядо Добри. Тези средства са преведени по сметката на църквата и чакат по-добри времена, когато към тях ще се прибавят още, за да може да започне цялостна реконструкция на иконописите. 

Дали и кога обаче това ще се случи и ще поеме ли някоя отговорност, или всички по фарисейски ще продължим да се възмущаваме, без да правим нищо, предстои да видим. Дотогава времето все така безмилостно ще оставя негативния си отпечатък върху най-големия християнски храм у нас и на Балканския полуостров.

Очаквайте интервю с брата на патриарх Неофит доц. Димитър Димитров специално за Вас, читателите на Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама