Убийството на таксиметровия шофьор било планирано от задържаната двойка

14:53, 12 апр 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Убийството на 61-годишния таксиметров шофьор Васил Ашиков е било планирано от задържаните Космас Джероме Космас от Дългопол и Ренета Димитрова Козарова от Св. Влас. При разпитите двамата обяснили как се сдобили с ножове от последната си квартира, а 23-годишната жена се упражнявала да ги забива в стари гуми дни преди престъплението, което бе извършено в нощта срещу понеделник.

Това стана ясно днес във Варненския окръжен съд, който разгледа искането на прокуратурата да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Двамата са обвинени за грабеж, придружен с убийство. Според прокуратурата към престъплението ги подтикнало безпаричието. Защитниците им обаче заявиха, че обвинението не е съвсем коректно, тъй като засега няма данни за отнети вещи или пари от убития шофьор.

26-годишният Космас, който е с баща от Зимбабве, от бебе страдал от церебрална пареза на дясната ръка. След години рехабилитация ръката му била раздвижена, но все пак инвалидността му е 90% по данни от миналата година, така че едва ли е способен да нанесе фатален удар с нея, посочи адвокатът му Антон Жожев. Заради заболяването си Космас получавал инвалидна пенсия от 130 лева, която му била преведена на 7 април.

Защитникът на Ренета Козарова Иван Томов пък постави под съмнение вменяемостта й. Тя твърди, че е бременна, страда от тежко психично заболяване – биполярно разстройство, и е употребявала наркотични вещества. Освен това родителите й имали постоянен адрес и тя можела да търпи при тях по-лека мярка за неотклонение.

Всички тези твърдения трябва да се подложат на медицинска проверка, контрира представителят на Окръжната прокуратура Димитър Кайряков и изтъкна, че фактът, че Ренета е вземала амфетамини, не води до извода, че е невменяема. И двамата са с чисто съдебно минало, но нямат постоянен адрес, а съпричастността им към убийството е извън съмнение – двамата са задържани непосредствено след него с петна от кръв по дрехите и са дали обяснения за извършеното. Това, както и тежкото наказание, което законът предвижда за престъплението – от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна, мотивира съда да им наложи постоянен арест, въпреки че разследването е още в начален етап и се изчакват редица експертизи.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна на 18 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама