Русенски студенти отново първи на състезание по роботика

14:27, 11 апр 17 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студентите от Русенския университет спечелиха първо място в крайното класиране на форума „Аз, инженерът“, провел се в Интер Експо център в София. Русенският университет е дал силна заявка още в началото с четирите си отбора, съставени от по четирима студенти. Капитани на русенските отбори са Михаил Маркопулос, Инан Лювманов, Деян Иванов и Атанас Корабов. Информация за надпреварата съобщава прес центърът на учебното заведение.

Участниците са получили комплект от части, от които е трябвало в рамките на три часа да сглобят различни видове роботи.  Петнадесет студентски и пет ученически отбора от цялата страна са отговорили на предизвикателството. 

Русенските студенти са записали трите най-добри времена в състезанието, като роботът на отбора с капитан Михаил Маркопулос е постигнал време 8,53 секунди, а сглобеният от тима, воден от Инан Лювманов, робот - 8,66 секунди. Другите две русенски разработки – на отбора на Деян Иванов и на Атанас Корабов – са финиширали съответно за 11,24 и 28,14 секунди.

Състезанието се е провело в дисциплина „Движение в тунел“. За възможно най-кратко време роботът трябва да премине през тунел без да опира стените му, а когато стигне края му, да се обърне и да се върне на стартовата позиция. Задачата се е оказала трудна за повечето отбори и само 7 от стартиралите са приключили състезанието. Сред тях са всички русенски отбори. 

Освен Русенския университет, отбори са имали и Техническият университет в София и неговият филиал в Пловдив, и Техническите университети във Варна и Габрово, а за пръв път на състезанието дебютира тим на Софийския университет. Ученическите отбори са били от Плевен, Панагюрище и училищата: Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", Технологично училище „Електронни системи” и Професионалната гимназия по електротехника и автоматика.

Робо Лига България организира състезание по сглобяване и борба с роботи за ученици от 8-ми клас до 12-ти клас, както и за студенти, което се проведе в два етапа – сглобяване и програмиране на роботи в отбори по двойки и състезание с тези роботи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама