„Кроношпан” – Бургас може да отнесе до 500 бона глоба

13:05, 11 апр 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 10 000 до 500 000 лева глоба може да отнесе „Кроношпан” – Бургас, става ясно от становище на РИОСВ, изпратено до кмета Димитър Николов във връзка с негово запитване какви проверки са правени през последната седмица в завода и какви са констатациите от тях.

Повод за неговото питане до компетентната институция за опазване на околната среда са зачестилите жалби на граждани от комплексите  "Славейков" и "Изгрев",  включително и от работещи в самото предприятие и района около него. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване.

„В периода март-април РИОСВ Бургас извърши извънредни контролни проверки свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството. Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал” – се посочва в становището на РИОСВ-Бургас.

За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

„В присъствие на представители на  Община Бургас и  РЗИ - Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми. При неизпълнение на всички мерки, изискани от контролните органи операторът "Кроношпан България" ЕООД, площадка Бургас ще трябва да спре експлоатацията  на инсталацията докато не бъде въведена в съответствие с условията на Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г.” – казва в заключение екоинспекцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама