Корнелия Нинова: КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

14:18, 04 апр 17 / Политика 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва партия ГЕРБ. През декември при поискано увеличение на цената на газа от 18%, КЕВР го намалява с 3% предизборно и в услуга на една политическа партия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

С новото искане сега и с тези 18% става шоковото увеличение от 30%. През кампанията този въпрос е отлаган като решаване и не е имало обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане решение за ценообразуване, коментира Нинова.

КЕВР показва тенденция за вземане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата. ГЕРБ нито веднъж не спомена за това какво шоково поскъпване на цените ни чака и евентуално на стоките и услугите. Хората, живеещи с доходи под границата на бедност, а тя е 314 лева, са 1,6 млн. души. Почти ¼ от българите са под прага на бедност, този скок на цените ще се отрази негативно на живота на тези хора, подчерта Нинова.

БСП предлага да се отмени това решение и да се мине по законовия ред, а той е да има обществено обсъждане. „Докато това не се случи, да не се разглеждат цените на парното и топлата вода. Ако такова решение влезе в сила въпреки това, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и гражданите, и да предприеме компенсаторни мерки, а именно промяна в наредба номер 5, определяща реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление. Ако ГЕРБ състави кабинет, веднага със започването на НС да се потърсят резерви в бюджета и да се повишат доходите на хората още сега”, предложи още Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама