Китай ще строи нов мегаполис три пъти по-голям от Ню Йорк

12:42, 04 апр 17 / Спорт Сподели в: 25 82
1

Все повече хора искат да си купят къщи в региона около китайската столица Пекин, след като властите обявиха „историческия“ си план да построят там нов град в опит да намалят задръстванията и замърсяването в столицата. Това информира БГНЕС.

Плановете за строителство в Сюнан – икономическа зона със специален статут, се очаква да включва територия с размер три пъти по-голям от този на Ню Йорк, пише британският вестник „Гардиън“.

В съвместно изявление от Централния комитет на китайската комунистическа партия и Държавният съвет описаха новия град, който ще се простира на 100 км югоизточно от Пекин, като „важен от стратегическо значение за бъдещото хилядолетие“.

Това е „голям исторически и стратегически избор, направен от Централния комитет на Китайската комунистическа партия с другаря Си Цзинпин в центъра му“, се казва в съвместното изявление.

Според държавната информационна агенция Синхуа градът в Сюнан ще намали натиска върху 22-милионната китайска столица Пекин и ще отвори нова глава в икономическата история на страната. От своя страна Си Цзинпин заяви, че новият град ще е „демонстрационна арена за иновативно развитие..., което трябва да постави като приоритет опазването на околната среда и подобряването на благосъстоянието на хората“.

Съобщението за бъдещото строителство засили интереса в купуването на имоти в Сюнан, които мнозина се надяват по-късно да продадат с печалба. Според информация в местни медии само часове след съобщението цените на имоти в зоната са се увеличили почти двойно.

Местните търговци с недвижими имоти са били принудени да спрат работа в понеделник, тъй като Пекин е наложил извънредна забрана за търговия в отговор на скока в търсенето. Държавни служители дори са обикаляли с високоговорители, предупреждавайки какви са санкциите при извършване на имотни спекулации.

През последните години китайските власти създадоха редица „нови зони“ като част от масирания наплив от милиони желаещи да живеят в градовете. Според критици обаче това масово строителство е довело до създаването на т. нар. призрачни градове.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани