Инспекцията по труда даде на прокурор изпълнителния директор на „Евроманган“ ЕАД

07:42, 04 апр 17 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жалба в прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“ - концесионер на мина „Оброчище“ край балчишкото село Църква, подаде Главната инспекция по труда. Мотивът е системния отказ от съдействие на контролните органи. 
Инспекцията по труда иска прокуратурата да установи дали има извършено престъпление по Наказателния кодекс, а именно: „Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева“. Инспекцията иска „Евроманган” да бъде разследвано и за неоказано съдействие на орган на властта след надлежна покана. 


Мярката беше предприета, след като инспекторите по труда за пореден път не бяха допуснати до мината, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за месец февруари, срокът за което изтече с края на месец март. След оказано съдействие от страна на полицията, контролните органи все пак са получили достъп до административната сграда, но там е нямало с кого да осъществят контакт и от кого да бъдат изискани необходимите документи за извършване на проверката. 


По информация на Инспекция възнагражденията на работниците и служителите за месец февруари не са изплатени, нито са осигурени ваучерите за храна. Около 16 ч. вчера представител на работодателя е информирал, че банковият превод е направен в ранния следобед. 
Вчера миньорите възобновиха протестите си. Мотивът им е, че отново има забавяне в изплащането на възнагражденията и ваучерите за храна, както и за това, че все още не са стартирали преговорите за подписването на Колективен трудов договор. 


Подписването на такъв договор беше едно от исканията на протестиращите и изпълнението му беше договорено в подписаното споразумение в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и представители на Министерството на енергетиката, с което се сложи край на протеста на 23 март. 
Под земята вчера останаха около 20 миньори от първата смяна. Инспекцията следи ситуацията на място. Ще се контролира дали се осигуряват безопасни и здравословни работни места под земята, а именно наличие на вентилация, здравно осигуряване и т.н. 
От 10 март 2017 г., когато миньорите обявиха протест заради неизплатените възнаграждения и ваучери за храна за месец януари, инспектори по труда ежедневно следят ситуацията или на място в мината, или чрез представители на работниците и служителите. Благодарение на този контрол работниците получиха възнагражденията си за месец януари, както и ваучерите за храна. 


В рамките на проверките през месец март на работодателя са съставени 13 акта – 10 за забавени възнаграждения, един за неизплатени навреме ваучери за храна, един за неизпълнено предписание да бъде определено упълномощено лице за контакт с контролните органи и един за неоказано съдействие. Контролните органи на Инспекцията срещат огромни затруднения, за да връчат поканите, призовките и актовете на работодателя, с когото или не може да се осъществи контакт, или той отказва да ги приеме. В тази връзка е потърсено и съдействието на полицията за издирване на представляващия дружеството – концесионер на мината. 
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама