Всеки трети с алергична хрема е заплашен от астма

13:53, 02 апр 17 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кихане, зачервяване на очите, сърбеж и запушване на носа. Много хора отново имат подобни оплаквания и смятат, че е започнала поредната настинка. Твърде вероятно е обаче те да са получили първите алергични симптоми, тъй като поленовият сезон започна. Това обясни алергологът от диагностично-консултативния кабинет в УМБАЛ „Свети Георги” д-р Силвия Новакова в началото на Световната седмица на алергиите. Тя се провежда от 2 до 8 април и нейната цел е да увеличи информираността на хората към заболяването, което все повече зачестява.

Алергиите представляват отговор на имунната система срещу съставки, които нормално съществуват в околната среда. „Живеем по начин, по който късаме връзката си с природата – 90 процента от времето си прекарваме в затворени помещения, използваме химия, нямаме контакт с естествената среда. Това е основната причина, която обяснява защо алергиите се увеличават с толкова висока честота“, каза д-р Новакова.

Симптомите на поленовата арергии се повтарят в годините. Те започват с пика на съответния полен, към когото човек е алергичен. В момента са дърветата, през април са  тревните и житните култури, след това са плевелите. Сезонът е доста дълъг – стартира в края на февруари и приключва септември - октомври.  Затова лечението трябва да започне още сега, а не когато се изявят силните симптоми. По този начин засегнатите ще могат да се справят сравнително добре в сезона, който е проблемен за тях. Ако се чака, съществува опасност от рязко влошаване качеството на живот с недоспиване, намалена работоспособност и невъзможност за извършване на ежедневните си дейности. Но най-големият риск е от  развитие на бронхиална астма. Той съществува при всеки трети-четвърти пациент с  алергична хрема, подчерта д-р Новакова.

Важно е да се знае, че алергиите се лекуват. Особено успешно е лечението към тревните полени и микрокърлежите, които са най-чести за България и Европа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама