Над 800 деца са прегледани в Ортопедичната работилница в Стара Загора

17:50, 31 мар 17 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ортопедичната работилница в Стара Загора е еиднствената у нас, където се  изработват коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Завършването на тригодишния българо-швейцарски проект „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество беше отбелязан днес с Ден на отворените врати.

Официален гост на събитието бе посланикът на Швейцария Денис Кнобел, който нарече проекта забележителен. По думите му, той е резултат от партньорството между две страни, обединени в името на една цел – устойчиво развитие в бъдещето.
Швейцарският лекар д-р Бруно Франие и българската тенислегенда Мануела Малеева разказаха спомени за първите стъпки на проекта преди 10 години, започнал с осигуряване на необходимата апаратура и обучението на кадри. Те подчертаха, че за място на работилницата е избрана Стара Загора заради централното си положение и многото социални домове в региона. В нея се прилага швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват сложни операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.

Зам.-кметът Иванка Сотирова коментира, че работилницата  е привилегия за града. Тя подчерта, че политиката на общината е да улеснява инвестициите и насърчава присъствието на всякакви инициативи, но оказването на помощ за здравето на децата е най-важната инвестиция. „Доказателство за нуждата от работилницата е фактът, че досега са прегледани над 800 деца от цялата страна. Особено важна е възможността обучението да се мултиплицира- да се обучат лекари и медицински персонал“, сподели още тя.
Д-р Йовко Гюров представи Работилницата и новооткрития Обучителен център, швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Той и д-р Франие извършват редовни ортопедични прегледи на деца от цялата страна, започнали преди десет години. Досега са изработени 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези.

Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация „Суисклиникал”, която е създадена през 2007 година, по инициатива на Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв.“Железник“, благодарение на много дарители от Швейцария и България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама