Трима посланици посетиха Кърджали

16:46, 31 мар 17 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланиците на САЩ, Израел и Азербайджан посетиха Кърджали в рамките на два дни, дипломатическият интерес обаче не бил свързан с вота, съобщи БГНЕС.

Кметът Хасан Азис, който предпочете общинския стол пред депутатския, прие поотделно посланиците на САЩ Ерик Рубин, на Израел Ирит Лилиан и на Азербайджан Наргиз Акиф Гурбанова. Пред американския гост Азис подчерта, че Кърджали е сред градовете с най-много американски символи в България – ул.“Джордж Вашингтон“, комплекс „Пентагон“, Дружество „Приятели на САЩ“ и др., като това се дължи и на продължаващите контакти с побратимената от 17 г. община Елкхарт, щата Индиана.

След кратката презентация на икономическото развитие на района, дипломатът посочи, че би се радвал, ако може да помогне за привличане на американски инвестиции в Кърджали. Може да се дискутира възможността за производство на селскостопанска техника тук, даде идея той. Кметът каза, че в района живеят хора от различни етноси и изповядващи различни религии, но между тях никога не е имало конфликти. По време на срещата „на 4 очи“ са били коментирани и отминалите предсрочни парламентарни избори, съобщиха от кметската администрация, но без детайли. Ерик Рубин и съпругата му се срещнаха с Дружеството „Приятели на САЩ“ в едно от знаковите градски заведения, където дипломатът отпразнува и рождения си ден. Той каза, че е разговарял с предшествениците си Джон Байърли и Джеймс Пардю по повод планираното си посещение в града. От 1990 г. досега са се сменили 11 американски посланици в София, 10 от тях са посещавали Кърджали, припомни председателката на приятелското дружество Валентина Иванова.

Посланичката на Израел Ирит Лилиан е в Кърджали по повод международния форум, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. Тя бе приета първо от областния управител Начо Ковачев, който изтъкна, че градът е образец за хармонично съвместно съжителство между различните етнически общности, пример за културно и религиозно многообразие, не само в национален, но и в световен мащаб. Гостенката прояви интерес към икономическия и демографския профил на региона, отрасловата структура на бизнеса и основния поминък на населението, наличието на научно-изследователски центрове, нивото трудова заетост и подготовката на кадрите. „Синергията между образованието и частния сектор е формулата за възраждането на Израел. Езиците и високите технологии са трамплин към успеха за младите хора“, подчерта тя. Ирит Лилиан бе впечатлена от водното богатство на региона, тъй като недостигът на вода се очертава като един от големите световни проблеми, а Израел е сред водещите страни по внедряване на нови технологии за предотвратяване на загубите, пречистване и преработване на вода за питейни нужди. В тази връзка през октомври т.г. в страната й ще се състои голяма международна конференция, която ще бъде предшествана от форум за водите в София. На срещата е бил обсъден и въпросът за бежанската вълна, която заобикаля област Кърджали. Дипломатката изненада домакина си със специален подарък, като уточни, че предварително се е запознала с професионалната му биография на офицер. Затова му връчи почетен медал, с който министърът на отбраната на Израел удостоява висши военни, както и енциклопедии по военна история. По-късно Ирит Лилиан бе приета и от кмета Хасан Азис. В разговора, продължил близо 40 минути, той представи визията на днешен Кърджали, като акцентира на географските дадености, поминъка на хората, икономиката, образованието, културата, духовността. Дипломатката прояви интерес към възможностите за туризъм, нивото на безработицата, икономическия потенциал на общината, проявленията на толерантността в образователната система, както и от преминалите избори. Хасан Азис прие и посланика на Азербайджан Наргиз Акиф Гурбанова. Тя е в Кърджали за участие във форума, с който се отбелязват 74 г. от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта и Деня на толерантността и междуетническата подкрепа. На срещата в общината присъства и екипът на кмета, съобщиха от администрацията. Азис е запознал гостенката с икономическия профил на района, с реализираните проекти с европейско финансиране, частните инвестиции, променили облика на града. Дипломатката е поела ангажимент да посредничи за създаване на приятелски отношения и побратимяване между Кърджали и община от Азербайджан. Коментирани са и възможностите за потенциални инвестиции в Кърджали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама