Рашко Христов: ГЕРБ заплаши с екзекуция общинските си съветници в Копривщица

16:10, 31 мар 17 25 1334 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Казусът с промяната на статута на Копривщица, за който Topnovini.bg първи Ви информира и следи от самото начало, беше разгледан на свикана от Общинския съвет на възрожденския град дискусия, озаглавена „Унищожава ли се Копривщица, или не?“. На нея присъстваха представители на Министерството на Културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, местната управа в лицето на кмета Генчо Герданов и председателят на Общинския съвет Рашко Христов, бизнесменът Радослав Йовков и Ботьо Чилов – председател на местната комисия по туризма. Не стана ясно защо от обсъждането отсъстваше ДЗЗД „Градско планиране Копривщица“, изготвили Общия устройствен план.

„В момента 50% от жителите на Копривщица се изхранват и живеят от туризъм, 50% се занимават с животновъдство и земеделие. Искаме от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да ни дадат пояснение какъв ще бъде оттук нататък начинът да задължаваме хората, които имат имоти там (по много наследници, които не могат да се разберат) и с това застрашават живота на хората и загрозяват инфраструктурата“ - с тези думи, звучащи като апел за помощ към държавните институции започна изказването си кмета Генчо Герданов. 

Веднага след това градоначалникът побърза да цитира Решението на Министерски съвет от 1971 г., според което актуалният статут на Копривщица е „архитектурен исторически резерват“. Представите на Министерството на културата в лицето на арх. Стоянова и арх. Малеева потвърдиха, че въпросното решение не е отменено. Те повториха вече изказаната официално позиция на ведомството, че в Закона за културното наследство не съществува понятие „архитектурен исторически резерват“, но за да бъде то уеднаквено с термина, използван в нормативния акт, кметът трябва да стартира дълга процедура и в крайна сметка промяната е възможна само с решение на Министерство на културата. Независимо обаче с какви думи ще бъдат използвани, всички присъстващи се обединиха около това, че статутът на Копривщица, гарантиращ й най-висока степен на защита трябва да остане.

Не стана обаче ясно, докато бъде извървяна процедурата по прекатегоризацията, която Герданов обеща да стартира, ще бъде или няма да бъде приет Общият устройствен план от Общинския съвет, който заседава днес. На въпрос как ще гласуват местните депутати, председателят на съвета Рашко Христов отговори лаконично: „По съвест“. Преди това той разпалено обясни, че целият скандал около статута на Копривщица произлиза от една лъжа:

 

„Свидетели сме как една откровена лъжа, публикувана във Фейсбук и тиражирана след това разпали неадекватни реакции. Президентът на Републиката разпореди да се отмени решението за обсъждането на Общия устройствен план. Бъдещия премиер Бойко Борисов и изпълнителната комисия на ГЕРБ осъди и заплаши с екзекуция общинските си съветници, ако не отменят т.нар. скандално решение. Граждани от цялата страна и политици коментираха без изобщо да са наясно за какво става дума.“

„Благодаря на всички, че се отзовахте и дойдохте да видите едни полезни изкопаеми от град Копривщица“ - с тези думи се обърна към присъстващите председателят на местната комисия по туризма Ботьо Чилов. Той обясни, че туризъм във възрожденския град се прави изключително трудно и сподели:

„Идвате при нас, радвате се на къщите ни, на улиците, снимате, после влизате в един хотел, в който Ви спира водата, разсърдвате ни се и си тръгвате. На нас ни спряха водния цикъл, ние нямаме вода, нямаме инфраструктура, нямаме и канализация, а се стараем да представяме града пред цял свят. Всеки петък всички хотелиери и ресторантьори треперят дали ще има вода, ток или за това дали няма каналът да се задръсти. Градът ни не получава нищо, а изискват от нас да го поддържаме.“

В края на обсъждането се засегна и темата с охранителната зона, която според Христов, Йовков и Чилов в този и вид е твърде голяма и спира инвестициите. Попитан какъв всъщност е проблемът и кой какво и къде иска да строи, инвеститорът Йовков отговори:

„Няма проблем проблем. Проблемът е инсцениран. Няма някой, който да иска да строи някъде, където е забранено. Аз поне не познавам такъв човек.“

На въпрос на Topnovini.bg в крайна сметка дали така внесеният Общ устройствен план ще бъде приет в този му вид или ще се изчака да мине цялата процедура по прекатегоризацията на Копривщица, която кметът ще инициира, председателят Христов каза:

„При обсъждането на този общ устройствен план в Общинския съвет на града присъстваха представители на изготвителите и когато аз ги попитах по какво задание са изготвли ОУП, те казаха, че нашето задание не струвало нищо и те са си направили собствено, което е недопустимо.“

Представители на ДЗЗД “Градско планиране Копривщица“ нямаше на обсъждането, за да могат да вземат отношение по въпроса, но във вчерашно интервю пред Topnovini.bg, координаторът на проекта Нурхан Реджеб заяви, че са спазили абсолютно всички процедури, предвидени в законодателството. 

Topnovini.bg продължава да следи развитието на случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама