Арестуваха Пак Гън Хе

21:49, 30 мар 17 / Свят 25 774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съд в Северна Корея обяви, че Пак Гън Хе, която наскоро бе свалена от президентския пост в страната, е арестувана, предаде АФП, цитира БГНЕС.

Сеулския съд е наредил Пак Гън Хе да бъде задържана по обвинения в корупция, злоупотреба с власт, оказване на незаконен натиск и разгласяване на държавни тайни, предаде ТАСС.

Тя се намира в следствен изолатор южно от столицата.

Официалната заповед за задържането на екс-президента е акт, целящ окончателно да опозори първата жена президент на страната. Тя обаче не е първият лидер на Южна Корея, който бива арестуван по обвинение в корупция - преди нея още двама са осъдени за същото, а трети - предшественикът ѝ Но Му Хьон, се самоуби преди да бъде произнесена окончателната му присъда.

Скандалът с Пак Гън Хе е безпрецедентен в цялата история на републиката. Според прокуратурата в Сеулския районен съд са били представени над 120 000 страници документи във връзка с обвиненията срещу нея, които доведоха до свалянето й от власт.

До промените в Синия дом (президентската резиденция) и импийчмънта на Пак Гън Хе се стигна, след скандалните разкрития, че Чой Сун Сил, близка приятелка на Пак, е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Разследване на прокуратурата доказа, че Пак Гън Хе да е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешавала и да нанася корекции по тях. По този начин е предоставяла на Чой Сун Сил влияние над икономиката и политиката на страната. Чой се е намесвала и в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куангдж през 1980 година насам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама