Кметове алармират за проблема с бездомните кучета по селата около Добрич

20:27, 30 мар 17 25 988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметове на села от община Добричка алармират за проблема с бездомните кучета, който, според тях, е много сериозен. 
„В село Победа има много бездомни кучета. Влизат в дворовете на хората. Има случаи на разкъсани кучета с намордници, на кокошки, зайци, има случаи на улицата да отнемат закуските на децата“, посочи кметът на селото Галин Иванов. Според него, кучкарници изхвърлят кучета в селата край град Добрич. „Изведнъж в центъра на селото се появяват десет кучета с маркировка“,   посочи той. 

„По селата е ужас“, заяви и кметът на Плачи дол Атанас Пенев. Според него, трябва да се намери начин за изграждане на приют за бездомните кучета. 

Председателят на Земеделската кооперация в село Орлова могила Иван Колев даде предложение за друго решаване на проблема. Той обясни, че, според Закона за лова, когато кучето е без намордник, се води хищник. Колев сподели, че организирането на хайки за вреден дивеч е свързано с голяма бюрокрация и поиска съдействието на кмета на Общината това да става по-бързо. Предупреди, че, ако не се намери решение на проблема, скоро ще има разкъсан човек от бездомните четириноги. 

Кметът инж. Тошко Петков се ангажира да проучи законовите възможности. 
Община Добричка има сключен договор със сдружение „Обич за обич”, което извършва кастрация, обезпаразитяване, ваксинация и маркировка на бездомните кучета. В отчета на програмата за овладяване на популацията от бездомни животни на територията на общината за миналата година, се посочва, че неконтролираното  размножаване, изоставянето на кучета от техните стопани са сред причините, които водят до нарастването на броя им. 
1113 лева са постъпленията в общинската хазна от такса „куче” за миналата година, съобщи зам.-кметът Дико Иванов. Стана ясно, че таксата за породисто куче е 10 лева, а за дворно – 1 лев. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама