Служебното правителство с две решения за разселване на мигранти

19:54, 30 мар 17 / Политика 25 652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебното правителство е приело две решения “на подпис” за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване на мигранти, предаде БГНЕС.

Решенията се приемат в навечерието на посещението у нас на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще бъде в България на 04 април.

През септември 2015 г. Съветът на ЕС прие две решения за установяване на временни мерки в областта на международната закрила в полза на Италия и Гърция – за преместването на общо 160 000 лица от двете държави. В изпълнение на двете решения на Съвета на ЕС, България е приела ангажимент да приеме общо 1999 мигранти.

В Рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите са описани и конкретните начини, по които е извършван подбор, транспортиране и интеграция на нуждаещите се лица. Освен от Фонда на ЕС за “Убежище, миграция и интеграция”, средства за интеграцията на бежанците се осигуряват и по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Финансирането на разселването се осъществява със средства, предоставени от ЕС по фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Разселените и приети у нас мигранти следва да сключат споразумение за интеграция, както и индивидуален интеграционен план, който съдържа: устройване с жилище чрез осигуряване на средства за наем; заплащане на здравни осигуровки; предоставяне на обучение по български език; достъп до адаптационен курс, професионална квалификация; осигуряване на месечни стипендии за обучаваните възрастни; записване на децата в детски градини и училища; социално асистиране чрез предоставяне на преводачески услуги; подпомагане за намиране на работа; достъп до образование; осигуряване на учебни помагала и учебници за безвъзмездно ползване до завършване на седми клас; осигуряване на целодневна организация на учебния ден от първи до шести глас; осигуряване на безплатен транспорт до детска градина или училище; оказване на спешна медицинска помощ, при необходимост; осигуряване на медицинска помощ в здравни и лечебни заведения на територията на страната, съгласно законодателството.

БГНЕС припомня, че през февруари 2017 г. Европейската комисия изрази неудовлетворение от изпълнението на квотите от държавите-членки на ЕС за разселване на бежанци. Едва около 14 000 сирийци, приети в Турция, са получили възможност за разселване в Европа, а от бежанците, приети в Италия и Гърция, подлежащи на разселване, са били презаселени едва 12 000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама